ΑΠΕ: ανέβηκαν μόνο τα αιολικά και το έλλειμμα

0
541

Σε 5.290 Μεγαβάτ ανήλθε τον Ιανουάριο η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας έναντι 5.201 Μεγαβάτ το Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με το Ειδικό Δελτίο ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Η μόνη τεχνολογία ΑΠΕ που σημείωσε άνοδο κατά τον εξεταζόμενο μήνα ήταν τα αιολικά, που από τα 2.091 MW αυξήθηκαν στα 2.179 MW. Μικρή αύξηση της τάξης του ενός Μεγαβάτ καταγράφηκε και στα φωτοβολταϊκά στη στέγη στα 376 Μεγαβάτ.


Οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ διατηρήθηκαν σταθερές: τα φωτοβολταϊκά στα 2.229 MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 224 MW, οι μονάδες βιομάζας-βιοαερίου στα 52 MW και η Συμπαραγωγή στα 230 MW.

—Εκρηκτικό το έλλειμμα

Έλλειμμα 44,02 εκατ. Ευρώ καταγράφηκε στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις του λειτουργού της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, που περιλαμβάνονται στο Δελτίο ΑΠΕ Φεβρουαρίου, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ελλείμματος και για το 2016.

Αναλυτικότερα, ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι από τον Απρίλιο και μετά και συγκεκριμένα ως το Νοέμβριο το έλλειμμα θα κορυφωθεί στα 224,46 εκατ. Ευρώ, για να κλείσει η χρονιά στα 203,07 εκατ. ευρώ τη στιγμή που κατά το δίμηνο Φεβρουάριο-Μάρτιο το έλλειμμα ήταν 11,62 εκατ. ευρώ και 10,67 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίστοιχη θα είναι και η πορεία του 2017, καθώς εκτιμάται ότι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα ξεκινήσει τη χρονιά με έλλειμμα της τάξης των 174,94 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη χρονιά αναμένεται να «κλείσει» με δυσθεώρητο έλλειμμα ύψους 335,27 εκατ. ευρώ!

—Οι πηγές του ελλείμματος

Σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ η πτώση της διεθνούς τιμής των ρύπων επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Λογαριασμού, καθώς οι δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν μία από τις βασικές πηγές εσόδων του. Ο Λειτουργός υπολογίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από την πηγή αυτή.

Παράλληλα αρνητική επίδραση στα «λογιστικά» του Ειδικού Λογαριασμού ασκεί:

*Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης.

*Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που επηρεάζουν προς τα κάτω τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των διεθνών τιμών καυσίμων που έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

*Η απόφαση της ΡΑΕ το Δεκέμβριο που έσπευσε να μειώσει έστω και λίγο το ΕΤΜΕΑΡ.

*Η έστω και περιορισμένη αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ.

Ας σημειωθεί ότι το πρόβλημα της «τρύπας» που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ σχετίζεται αλλά είναι διαφορετικής τάξης πρόβλημα από εκείνο της ταμειακής στενότητας του Λειτουργού που έχει οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ

econews

 



Σχόλια

Γράψτε την άποψή σας