Πριν από δύο χρόνια σε ένα ορυχείο της κεντρικής Αγγλίας παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός αρχαίου πλάσματος που δεν είχαν ταυτοποιηθεί με κανένα γνωστό είδος.
Ο Δρ Καρλ Χάριγκτον και η ομάδα του ανακάλυψαν περισσότερα από 600 κομμάτια οστών, σχεδόν το σύνολο του σκελετού, και ολόκληρο το κρανίο διατηρημένο μέσα σε πηλό. Επειδή είναι δύσκολη η ανάκτηση των οστών μέσα από τη λάσπη οι παλαιοντολόγοι ακτινογράφησαν το κρανίο προτού επιχειρήσουν να το καθαρίσουν.
Οι παλαιοντολόγοι βάφτισαν «Εύα» το «φανταστικό απολίθωμα» τονίζοντας ότι τα ανατομικά της χαρακτηριστικά μοιάζουν με εκείνα πλησιόσαυρων με το μισό μέγεθος.
Οι πλησιόσαυροι ήταν θαλάσσια πλάσματα της εποχής των δεινοσαύρων. Η Εύα εκτιμάται ότι έζησε πριν από 165 εκατ. χρόνια, είχε μήκος έξι μέτρα, βάρος 300 κιλά και μακρύ λαιμό με μήκος πάνω από δύο μέτρα.
Είχε επίσης κοντή ουρά και δύο ζεύγη πτερυγίων που της επέτρεπαν να κυνηγάει με αποτελεσματικότητα τα θηράματά της. Σύμφωνα με τους ερευνητές το πλάσμα αυτό βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας μέσα στο νερό εκείνη την περίοδο.
Στο συγκεκριμένο ορυχείο έχουν ανακαλυφθεί διάφορα σημαντικά απολιθώματα. Οι πλησιόσαυροι είχαν μήκος από δύο ως 15 μέτρα.
Είχαν μακρείς λαιμούς με σχεδόν 76 σπονδύλους (τα θηλαστικά όπως οι άνθρωποι έχουν επτά), κολυμπούσαν με ταχύτητα 8,2 χλμ/ώρα και τρέφονταν με ψάρια και όστρακα.
Οι πλησιόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από 66 εκατ. χρόνια.
econews