Google+ Tάισαν τους επίσημους με αλλοιωμένα τρόφιμα για να υπογραμμίσουν τη σπατάλη στα σούπερ μάρκετ | EcoNews.gr
20 Φεβρουαρίου 2013, 15:10 | Εμφανίσεις: 1735

Tάισαν τους επίσημους με αλλοιωμένα τρόφιμα για να υπογραμμίσουν τη σπατάλη στα σούπερ μάρκετ

Ένα χορτοφαγικό γεύμα με φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν είχαν και την καλύτερη εμφάνιση προσέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε εκπροσώπους κυβερνήσεων και αξιωματούχους θέλοντας να υπογραμμίσουν την κατασπατάληση τροφίμων που λαμβάνει χώρα στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ.

Το μενού πέντε πιάτων για τους 500 εκπροσώπους χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) στο Ναϊρόμπι της Κένυας περιλάμβανε ψητές πίττες από καλαμποκάλευρο, σούπα από κίτρινες φακές και για επιδόρπιο “μανγκομισού”, μια τροπική εκδοχή του ιταλικού τιραμισού.

Το σύνολο των πρώτων υλών δεν κάλυπτε τα κριτήρια των ευρωπαϊκών εταιρειών εμπορίας τροφίμων, οι οποίες συχνά ακυρώνουν τις παραγγελίες τους μετά το θερισμό των καλλιεργειών. Συχνά τα τρόφιμα που έχουν απορριφθεί από τους Ευρωπαίους γίνονται ζωοτροφές ή σαπίζουν καθώς οι αγρότες παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που μπορούν να απορροφήσουν οι τοπικές αγορές.

“Κανένα οικονομικό, περιβαλλοντικό ή ηθικό επιχείρημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έκταση της απόρριψης τροφίμων που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως” υπογράμμισε ο επικεφαλής του UNEP Ακίμ Στάινερ.

“Με αυτό το γεύμα θέλουμε να δείξουμε σε εμπόρους, καταναλωτές και φορείς λήψης αποφάσεων ότι οι τεράστιες ποσότητες τροφίμων που απορρίπτονται δεν είναι απλά βρώσιμα και θρεπτικά, αλλά και πάρα πολύ νόστιμα” πρόσθεσε.

Τα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης απορρίπτουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων για αισθητικούς λόγους όπως το σχήμα και το χρώμα.

Η κατασπατάληση λαμβάνει κολοσσιαίες διαστάσεις ακόμα και σε πολύ φτωχές χώρες όπως η Κένυα.

Την ίδια στιγμή ο κόσμος μας μετακινείται από μια περίοδο αφθονίας σε μια περίοδο έλλειψης. Τα αποθέματα σιτηρών έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η μισή ποσότητα τροφίμων που παράγεται κάθε χρόνο παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα που μεταφράζεται σε 2 δισεκατομμύρια τόνους.

econews

Σχετικά Άρθρα Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων στα σκουπίδια ενώ ο πλανήτης πεινάει - World BankΈνα σούπερ-μάρκετ εξαλείφει συσκευασίες τροφίμων και σκουπίδια - Original Unverpackt [video]Εμπόριο σπόρων: “ευρωμπλόκο” στον έλεγχο των τροφίμων από τις πολυεθνικέςΈλεγχος της τροφής: “όχι” στο μονοπώλιο σπόρων των πολυεθνικών από την Επιτροπή Γεωργίας του ΕυρωκοινοβουλίουΕμπόριο σπόρων και έλεγχος της τροφής: ήττα για τις πολυεθνικές στο Ευρωκοινοβούλιο Οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα έχουν μικρή σημασίαΤρόφιμα: 14 αποφάσεις για το 2014Ασφάλεια τροφίμων: μέτρα για την κλωνοποίηση και την καλή μεταχείριση των ζώων Κρέας αλόγου: πρόστιμα 228.000 ευρώ από τον ΕΦΕΤ Τεράστια σπατάλη φαγητού στη χρεωκοπημένη Ελλάδα

Το www.econews.gr υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ των αναγνωστών. Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα και καταθέστε την άποψή σας κάτω από το άρθρο στο box "Σχολιάστε".

0 Αξιολογήστε το άρθρο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ



ΚαλλιστώWWFGreenpeaceMEDASSETΑρκτούροςΑΡΧΕΛΩΝΜεσόγειος SOS